Veteskörden förstörd av regn

Veteskörden i Östergötland är så gott som helt förstörd efter de stora mängder regn, som fallit i slutet av sommaren. Bönderna får i stället sälja vetet som djurfoder, vilket de får betydligt sämre betalt för.

När säden testats hos Lantmännen, som samlar in och säljer vidare böndernas spannmål, har det visat sig att långt över hälften av allt vete inte duger till att göra mjöl av.

– Det som återstår för lantbrukarna då är att sälja spannmålet som djurfoder, säger Mattias Schenström på Lantmännen.

Sämsta skörden på länge
Priset på fodervete till djur är ungefär 30 procent lägre än kvarnvetet. Då hjälper det inte att skördarna på många håll varit ovanligt stora. Det betyder ekonomiska förluster för lantbrukarna.

Ett normalt år går så gott som allt vete till kvarnarna och blir mjöl. Årets skörd har kommit ungefär halvvägs i Östergötland och det är inte mycket av mjölet som det duger att baka med. Enligt Mattias Schenström verkar 2008 bli det sämsta året på åtminstone tio år.

– 1998 var ett sådant där år som man pratar om i bondeled. Jag vet inte om det är värre nu men jag tror nästan det, säger Schenström.

Korn och havre kan bli bra
Det dröjer innan det går att överskåda exakt hur dålig skörden blir och vilka konsekvenser det får för konsumenterna. Mattias Schenström konstaterar att vete till hög kvalitet blir en bristvara i Östergötland. Men det kan kanske gå att rädda andra typer av spannmål. 

– Maltkornet och kanske grynhavret kan räddas till bra kvalitet den närmaste tiden men det beror på vädret, säger Schenström.

Petter Ahnoff
Petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista