Svårsåld delikatess

Svårt att sälja ål trots stora fångster

Trots goda fångster för de få ålfiskare som finns kvar så har det blivit allt svårare för för fiskare och butiker att sälja fångsten. Det visar en rundringning till fiskbutiker som SR Östergötland gjort.

– Det har ju alltid gått bra att sälja ål. Det har varit hur lätt som helst men nu har det kärvat till, säger Sune Nilsson ålfiskare i Valdemarsvik.

Odlad ål konkurrerar
Han tror att rekordfångsterna som han fått på sista tiden främst beror på att det är färre som fiskar ål nu sedan det krävs speciella tillstånd som bara de som livnär sig på ålfiske kan få. Att det är svårare att sälja ålen tror han dels beror på att kineserna föder upp ålar som fångats i europeiska vatten som sedan exporteras tillbaka och pressar ner priserna.

Men den främsta orsaken, tror han liksom flera av de fiskhandlare som vi pratat med, är att många människor nu är medvetna om att ålen är utrotningshotad och därför låter bli att köpa den avlånga fisken.

– Det kan nog bidra i alla fall, säger Sune Nilsson.

Vill stoppa fisket helt
Svenska Fiskeriverket och myndigheter i andra EU-länder håller på att ta fram en förvaltningsplan för ålen. Med största sannolikhet kommer den innebära att ålfisket begränsas ytterligare. Håkan Westerber på Fiskeriverket skulle helst stoppa ålfisket helt och hållet.

– Ur biologisk synpunkt är det enkelt. Då finns alla indikationer för att man borde stoppa fisket. Men både på EU-nivå och på svensk nivå har vi bedömt att det, i ett helhetsperspektiv, inte är meningsfullt eller möjligt att göra.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista