Ålens liv ska kartläggas med satellit

Forskare vid bland annat Fiskeriverket ska genom satellitövervakning studera ålar som är på väg tillbaka till Sargassohavet från Europa.

– En viktig del i projektet är att märka ålar på olika håll i Europa med satellitsändare som följer med ålen och registrerar olika saker under vandringarna, säger Håkan Westerberg biträdande chef för forskningsavdelningen på Fiskeriverket.

Ålens liv är fortfarande ett mysterium för människan. De föds i Sargassohavet utanför södra USA och flyter som yngel, så kallad glasål, mot Europa med strömmarna. Det är en resa som man tror tar två till tre år. De flesta ålar anpassar sig sedan till sötvatten och letar sig upp i bäckar och floder och spenderar sina liv i insjöar. Då kallas de gulålar.

När de blir någonstans mellan 12 och 20 år påbörjar de, som blankålar, sin vandring tillbaka till Sargassohavet för att föröka sig. Vad som händer på vägen och vilka som når fram är fortfarande okänt. Det fyraåriga forskningsprojektet där en rad EU-länder medverkar ska ge svar på några av de frågor som är höjda i dunkel.

Håkan Westerberg på Fiskeriverket säger till och med att det inte ens är säkert att de ålar som spenderar sin tid i Sverige någonsin når hela vägen tillbaka till sin födsloplats.

– Det kan också vara tvärtom att de enda som kommer fram i dagens läge är de stora, feta ålarna med låg miljögiftsbelastning från Finland och norra Sverige. Ingen vet säkert om detta.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista