Hårt tryck på turistboende på landet

Det finns en omättad marknad för mindre hotell, pensionat och rum utanför städerna. Samtidigt nöjer sig de tillströmmande turisterna inte längre med torrdass och våningssängar. Standardkraven har höjts.

– Efterfrågan är vad vi kan erbjuda. Det är små, genuina hotell på landsbygden, gärna gästgiverier eller bed and breakfast där man kan få en del aktiviteter och en god bit mat, säger turistchefen i Kinda kommun Ann-Louise Södersten.

I Kinda jagar man nu nya turistbäddar att erbjuda besökarna.

Hildegun Stridh driver en anläggning med stugor till uthyrning, ett exempel på vad turistchefen efterlyser. Hildegun Stridh har drivit sin verksamhet i drygt tio år och sett gästernas önskemål förändras under åren.

– Det är fler och fler nu som beställer frukost och fler som frågar vart de kan åka för att äta middag.

Ja, kraven har höjts med tiden. När turistchefen i Kinda söker nya boenden för turister då duger varken utedass eller våningssängar, ens i de enklaste booendena.

– Det är vi svenskar som haft en förkärlek till våningssängar men det går inte hem på den utländska marknaden.

Det är på den utländska marknaden som Sveries landsbygd går hem allra mest. Det ger möjlighet till nya jobb, säger Bo Söderström på Visit Sweden som marknadsför Sverige i utlandet.

– Rent generellt vore det bra om vi fick fler entreprenörer som vågade satsa på olika former av boenden.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista