1 av 2
Lars Stjernkvist (s)
2 av 2
Mattias Sundin (fp)
Norrköping

Oppositionen kritiserar avtal med IFK

Hyresavtalet mellan IFK Norrköping och kommunen om Idrottsparken efter ombyggnaden är för dyrt för kommunen. Det tycker den borgerliga oppositionen i Norrköping.

IFK Norrköping ska betala 15 miljoner kronor i hyra per år men folkpartisten Mattias Sundin tycker att majoriteten har fört in för många och för stora hyresrabatter i avtalet.

– Tänk dig själv om du flyttar in i ett nybyggt hus där du bara behöver betala hyra i efterskott, du får inga hyreshöjningar på tre år och när de väl kommer får du rabatt på 30 procent och hyresvärden köper all möbel och inredning åt dig. Till det kommer att IFK Norrköping får cirka tre miljoner kronor per år för att sälja namnet på parken trots att det är kommunen som äger arenan.

Men det socialdemokratiska oppositionsrådet Lars Stjernqvist håller inte med Sundin.

– Vi bygger om arenan och höjer därmed hyreskostnaden för IFK Norrköping från dagens 500 000 kronor till 15 miljoner. Ska vi göra en sådan här ombyggnad måste IFK, så länge de är en elitklubb, stå för sina kostnader. Kommunen subventionerar en del för att breddidrotten ska få tillgång till Idrottsparken. Men jag tycker att den beskrivning Mattias Sundins ger är mycket märklig.

Om två veckor ska avtalet skrivas under. Det innebär bland annat att kommunen sköter stora delar av driften på Idrottsparken, något som oppositionen menar IFK borde göra. Hyran på 15 miljoner kronor sänks til 8 miljoner om IFK skulle halka ur Allsvenskan.

– Självklart är det bra att IFK har en bra arena att spela på men man kan inte låta det gå ut över kommunens kärnverksamhet. Om det verkligen var så att IFK betalade 15 miljoner kronor per år så vore det bra och det har vi sagt ja till men man hittar massa olika sätt att smyga in lättnader för IFK i det här avtalet, säger Sundin.

Viveka Andersson
viveka.andersson@sr.se
Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista