Elisabet Rehn (v), Olof Johansson (kd), Inge Jacobsson (m), Denny Lawrot (c).
Finspång

Nytt politiskt styre i Finspång

I går skrevs det politisk historia i Finspång när socialdemokraterna lämnade över makten till den borgerliga alliansen och vänsterpartiet.

Ända sedan den allmänna rösträtten infördes har Finspång styrts av socialdemokraterna, men i juni avslutade vänstern sitt samarbete med socialdemokraterna och i stället vände sig till de borgerliga.

I går fattades det formella beslutet på kommunfullmäktige om den nya ledningen för Finspång.

Under mötet beslutades om representationen i kommunfullmäktiges presidium, kommunstyrelsen och i nämnderna under hösten 2008. Dessutom fördelades ansvarsområden utifrån att nämndernas uppdrag ligger på fyra beredningar under kommunfullmäktige.

Ansvarsområden:

Samhällsplanering, Larseric Ramlöv (fp)
Näringsliv och arbete, Inge Jacobsson (m)
Social omsorg, Olof Johansson (kd)
Barn och ungdom, Elisabet Rehn (v)

– Det viktigaste för mig är att vi ska fungera som ett ledningsteam och diskuterar stora strategiska frågor tillsammans, säger Elisabet Rehn. 

En viktig punkt för den nya koalitionen har varit den politiska omorganisationen i kommunen, där nämnderna avskaffas och ersätts med beredningsgrupper. En återkommande fråga har varit hur man ska vitalisera kommunfullmäktige.

– Det betyder att vi vill flytta de politiska diskussioner som idag förs i nämnderna till fullmäktige. På sätt hoppas vi på att få en livaktig diskussion, att de ska bli mer medborgarnas förespråkare och röster in i den politiska organisationen än verksamhetens röster, säger Danny Lawrot (c), ny ordförande för kommunstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista