Norrköping

Kommunen satsar på Vrinneviskogen

Just nu pågår anläggandet av en damm omgiven av våtmark på en gammal åker i Vrinneviskogens naturreservat strax utanför Norrköping. Samtidigt gör kommunen enkät om hur invånarna vill att området ska utvecklas.

Tekniska kontorets grävarbete har pågått i en vecka och kommer att fortgå i fyra veckor till.

Någon gång i vår kommer dammen, eller vattenspegeln som kommunen kallar den, att invigas.

Vattenspegeln kommer att omges av en våtmark som varierar i storlek beroende på vattentillgång. Vid högvatten kommer våtmarken att vara på sex hektar. Dammen kommer att vara 2 hektar. Kommunen hoppas att våtmarken ska passa både människor och djur.

I Vrinneviskogen erbjuds på både motions- och ridvägar, men för att kunna satsa mer och ta reda på hur invånarna vill att området ska utvecklas, har kommunens ekolog Anneli Gustafsson gjort en enkät.

– Vi vill ta reda på vad folk vill ha här, vad de tycker fattas och vad de tycker är bra och dåligt, säger hon.

Intresset för enkäten är stort, hittills har cirka 80 personer svarat.

83-åriga Rune Gantell välkomnar satsningen:

– Jag tycker att det här med Vrinneviskogen är fantastiskt som Norrköpingsborna borde var mer tacksamma frö. Nu när det anläggs våtmarker tror jag att det blir trevligt och att vi kanske får se både änder och sjöfåglar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista