Mantorpsborna vill ta tillbaka sin by

Mantorp har växt snabbt de senaste åren, men i takt med att fler flyttar in har mataffärer, polis och annan service flyttat ut.

Nu ska ett EU-projekt göra Mantorp till mer än en sovstad. Igår hölls möte för Mantorpsbor och ansvariga politiker.

– Mantorp idag är inte som Mantorp var förr och gör vi ingenting åt ett mycket snabbt växande Mantorp så får vi en del problem, säger projektledaren Göran Lindqvist.

Vad är det som har gjort att allt försvunnit från Mantorp?
– Det har naturligtvis att göra med att vi fått en stor centrumetablering precis utanför Mantorp. Jag tror också att det till stor del beror på att Mantorpsborna inte själva ställt tydliga krav.

Vad är det för krav ni vill ställa?
– Vi vill alltså ta tillbaka Mantorp. Vi vill starta verksamheter som motverkar ålderssegregationen som pågår. Vi vill ge människor möjligheten att gå ut på en lite kvarterskrog, gå på ett gym eller någon studiecirkel.

Vad tycker politikerna om era förslag?
– De tycker vi är på rätt väg men det tycker nog också, fast de inte säger det, att vi är lite knöliga. Vi går fort fram och vi ställer krav som man inte är van vid. Vi har 443 registrerade småföretag i Mantorp men inget av dem har någonstans att expandera utan att de flyttar från Mantorp och det vill vi göra någonting åt.

Tänker ni fortsätta att vara besvärliga?
– Ja, det är nog så.

Lars Anrell
lars.anrell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista