Boxholm

Nybyggt havsörnsbo i Sommen

Ute i sjön Sommen har det på uppdrag från Sommens fiskevårdsområde byggts två bon för havsörnarna.

Sveriges Radio Östergötland var med när de sista grenarna på det andra i boet som byggs i sjön kom på plats, tjugo meter upp i en tall vid sjön. Bobyggare Leif Danielsson stod på marken medan hans kollega Bjarne Modig var uppe i trädet.

- Just att man bygger ett konstbo innebär att området får en attraktionskraft på örnarna så de etablerar sitt revir här, så det blir en bra start, är det också bra fiskevatten eller jaktmarker är nästan saken klar, Leif Danielsson.

Det är det andra havsörnsboet som byggs i Sommen på östgötasidan. Exakt var vill man i fiskevårdsområdet hålla hemligt, eftersom uppmärksamhet kan skrämma bort fåglarna.

Det är Boxholms skogar som upplåtit marken för boet, det för att havsörn äter gärna skarvfågelungar, och den arten förstör skog så bland annat därför är bolaget intresserat av projektet. För Sommens fiskevårdsområde är det också ett sätt att utveckla ekologiska sätt att vårda sjön.

Leif Danielsson och kollegan Bjarne Modig har övernattat vid bobygget för att vinna arbetstid. Och enligt Leif Danielsson så är utsikterna goda för en häckning i boet:

- Vi räknade det på igår kväll innan vi somnade, vi har gjort nio bon i Vänern och fått åtta häckningar, det är rätt så tydlig signal att det funkar.

Raina Medelius

raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista