Dyrt för landstinget att sanera PCB

Det kommer att bli dyrt att ta bort gammal fogmassa med giftet PCB i alla landstingets fastigheter i Östergötland. Det visar en sammanställning som nyligen blivit klar.

- Mellan 50 och 100 miljoner kommer det säkerligen att kosta landstinget i Östergötland att sanera PCB, Peter Glad, fastighetschef på landstingets.

PCB totalförbjöds i Sverige 1978. Det hade då använts sedan 20-talet bland annat som tillsats i oljor och färger, och som mjukgörare i plast.

I Sverige ska nu alla fastigheter byggda eller ombyggda mellan 1956 och 1973 saneras från PCB. Jobbet ska vara klart senast 2013. Giftet kan finnas bland annat i fogar runt fönster och entrépartier.

Fastighetschef Peter Glad på landstinget tycker inte att det är fel att ta bort det där:

- Men det även så att den har trängt in i betong element som måste slipas ner ett par tre centimeter på många ställen, och det kommer kosta väldigt mycket pengar, och det enligt min uppfattning på verkar inte så mycket där det sitter idag.

Raina Medelius

raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista