Stark kritik mot demokratin i Norrköping

Invånarna i Umeå och Norrköping är starkt kritiska till hur demokratin fungerar i deras kommuner. Man vill att politikerna ska samtala mer med varandra över partigränserna och att folkomröstningar ska användas oftare i viktiga frågor.
- Den här bilden är inte ny. Det har blivit ett synsätt i samhället att det bara är demokrati om man själv får som man vill, säger Umeås kommunalråd Lennart Holmlund (s), som är kritisk till resultaten från en demokratiundersökning gjord av Centrum för regionalvetenskap vid Umeå universitet. De flesta medborgarna i de båda kommunerna anser enligt undersökningen att bara ett fåtal personer bestämmer och att de som har goda kontakter med kommunledningen kan påverka mest. Bara var fjärde kommunmedborgare i de båda städerna anser att politikerna lyssnar på vanligt folk. Enligt Lennart Holmlund gör kommunen vad den kan för att få igång en dialog med Umeås invånare. - Men folk går ju inte på de samtalsmöten vi har. Jag har varit med om hundratals möten om stora frågor, som till exempel vägbyggen, utan att det varit en enda medborgare där, säger Umeås kommunalråd. Umeå och Norrköping skiljer sig inte nämnvärt åt när det gäller människors syn på demokratin i kommunen. Umeåborna är något mer kritiska. Hela 57 procent av dem anser att det bara är några få i kommunen som bestämmer, medan motsvarande siffra för Norrköping är 48 procent. Bilden blir en helt annan om man tittar på de båda städernas kranskommuner. De som bor i dessa är betydligt mer positivt inställda. Medan till exempel bara 25 procent av Umeås invånare tycker att politikerna lyssnar på vanligt folk är motsvarande siffra för kranskommunerna 44 procent. En stor majoritet av de svarande efterlyser fler samförståndslösningar över partigränserna och att politikerna oftare borde samråda med medborgarna. Drygt hälften tycker att folkomröstningar borde utnyttjas för att avgöra viktiga frågor och nästan lika många anser att vanliga medborgare ska kunna lämna förslag direkt till kommunfullmäktige. Undersökningen bygger på en enkät som skickats ut till 4 000 slumpmässigt utvalda personer. Vid Umeå universitet pågår just nu insamling av enkäter från ytterligare 8 000 personer i Göteborgsområdet och i fyra mindre städer. Målet är att skapa en så klar bild som möjligt av hur demokratin i svenska städer och stadsregioner upplevs av medborgarna. TT
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".