Bättre rutiner för sjuka i arrest

Efter händelsen i söndags kväll då en 28-årig kvinna avled i arresten i Linköping efter att hon omhändertagits av polisen har sjukvården och polisen nu träffats för att diskutera hur de ska samarbeta bättre.

– Vi kommer självklart ställa upp och göra de medicinska bedömningar som är nödvändiga. Det ingår i vårt uppdrag. Samtidigt ska vi försöka hitta åtgärder som kan förenkla den här kontakten med polisen, säger Christer Andersson chefsöverläkare på US i Linköping.

Thomas Agnevik, ordförande för Polisförbundet i Östergötland och huvudskyddsombud, är kritisk till hur vården av missbrukare som omhändertagits av polisen fungerar idag.

Han menar att händelsen i söndags även var ett trauma för de inblandade poliserna som har fått krishanteringshjälp i veckan. Framför allt menar han att man behöver se över regelverket över hur polisen ska agera om en person som är illa där an ändå avvisas från sjukvården.

– Jag tycker inte att det är acceptabelt att vissa människor med vissa besvär, missbrukare med sjukdomsbild, idag hamnar i polisarrester. Polisarrester är ingen sjukvårdsinrättning, det är en förvaring.

Tycker du att de personerna får sämre vård än andra?
– Ja, jag vill faktiskt påstå att i Östergötland idag så måste svaret tyvärr vara ja.

Marie Hansson
marie.g.hansson@sr.se

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista