Historia och kuriosa i ny ungdomsbok

Linköpingsförfattaren Martin Widmark, som bland annat skrivit böckerna om Lasse-Majas detektivbyrå, släppte idag en ny bok för unga vuxna. Boken utspelar sig i Linköping, framför allt runt kuriosakabinettet. Boken heter kabinettets mysterium.

– Det här är en fantastisk samling av märkliga föremål som egentligen bara har haft syftet att sätta igång samtal mellan människor. Grevar och baroner hade ofta sådana här i sina slott och då bjöd de in sina grevekompisar och de gick runt och hummade och pratade om föremålen. Det är en väldig blandning av äkta rariteter och fejkgrejer skulle jag säga.

Var det den här platsen som tände ditt historiaintresse?
– Jag är historiskt intresserad men den som kliver in här och har turen att träffa någon som kan berätta lite om grejerna går inte härifrån oberörd. Så var det för mig.

Den här boken har tagit sju år att skriva. Du brukar vara mycket snabbare än så.
– Ja, men den här boken var väldigt speciell. Jag ville inte jäkta på den här boken för den handlar väldigt mycket om mig själv och om ganska stora frågor som huvudpersonen ska ta ställning till. Han funderar mycket över sitt eget ursprung, sin själ och sin tro. Det gick inte att pressa på utan det fick ta den tid det tog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista