Shoppa och testa dig för KOL

Astma och KOL är folksjukdomar och i antalet drabbade I Sverige räknas vara någonstans mellan fyrahundra tusen och sjuhundra tusen personer. Men många söker inte hjälp för sina andningsbesvär utan lever i onödan med sjukdomen.

I helgen finns det möjlighet att göra ett andningstest i en av galleriorna i Norrköping, för att se om man är drabbad av KOL.

– Om man röker eller har rökt en längre tid eller har ständiga förkylningar som inte går bort och blir andfådd när man till exempel går upp för trappor så kan det definitivt vara värt att ta det här testet, säger Petra Eurenius som är projektledare för andas ut.nu.

Det är i första hand riktat till personer över 40 år. Kol, kronisk obstruktiv lungsjukdom, drabbar främst personer som har rökt och är över 50 år.

– Så många som 20-25 procent har vi behövt skicka vidare på utredning till vårdcentralen. Det visar att det är många som går omkring med de här besvären utan att ha fått en korrekt diagnos.

Tobias Wallin
tobias.e.wallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista