Olycksdrabbad väg ska bli säkrare

Säkerheten ska höjas på riksväg 50 mellan Ödeshög och Vadstena. På sträckan Ödeshög-Alvastra lägger Vägverket just nu en lågprisvariant av en så kallad två plus ett-väg, med räfflor istället för mittvajer.

Räfflorna ska räcka gott och väl för att väcka trötta förare menar projektledaren Ulf Johnsson.

– Vi målar och fräser en räffla i mitten så att när bilarna kommer ner där så märks det. Det skramlar till i bilen så man vaknar rejält. Jag tycker det är lite obehagligt att köra om på de sträckorna.

Ja, riksväg 50 ska bli säkrare. På den norra halvan av sträckan mellan Ödeshög och Vadstena sänks hastigheten i september och Mellan Ödeshög och Alvastra bygger man alltså nu två plus ett-väg. Fast man gör det i en 15 procent billigare variant med räfflor istället för vajerräcke i mitten.

Vägen byggs om eftersom det finns pengar till budgetvarianten idag men inte mer. Dessutom räknar Vägverket med att den tunga trafiken ska minska på sträcka när nya riksväg 50/32 mellan Mjölby och Motala är klar om några år.

– Det blir betydligt bättre, tillräckligt bra med den trafik som finns på vägen, säger Ulf Johnsson.

Det är många som kör fort på den raka, 13 meter breda, vägen som ska byggas om. Det kommer att bli flera olika lösningar för att undvika farliga vänstersvängar på sträckan.

– Vi göra några så kallade vänsteröglor och vad vi kallar bandyklubbor. På nästan tio platser gör vi åtgärder för att få bort vänstersvängande trafik.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".