Att sätta upp vajerräcken är ett effektivt sätt att förhindra att fordon kommer över på fel sida av vägen, men de är dyra.

Vajerräcken - en dyr affär

De alltmer populära vajerräckena i trafiken har blivit en dyr affär för Vägverket, det här eftersom de måste bytas ut direkt efter någon kört in i räckena. Bara i Östergötland kostar reparationerna fem miljoner kronor per år. Därför söker nu Vägverket alternativ till de kostsamma vajerstaketen.

Vajerräcken i vägens mitt hindrar fordon från att komma över i mötande körbana, och i Östergötland hade i slutet av augusti ännu ingen dödsolycka inträffat på vägar med vajerräcken. 

Men efter varje påkörning krävs reparationer, med arbetsfordon på vägen. Det går för det mesta bra på de flerfiliga vägarna utan långa köer. Men på smalare vägar blockeras trafiken medan räckena repareras. 

Nu när Vägverket nu börjat sätta upp räcken även i mitten på vägar med bara ett körfält i varje riktning, så krävs en annan lösning, säger Ulf Johnsson som är projektledare på Vägverket region sydöst. 

- Vi håller på att fundera på vilket typ av räcke som skall sättas upp, problemet är att de flesta alternativen är dyrare än vajerräckena, men de håller bättre, säger han.

I väntan på att ett eller flera nya sorters mitträcken provas ut så räfflas mindre vägar längs mittlinjen. Bilförare som är på väg in i mötande körbana varnas av ljudet när däcken passerar räfflorna.

- Vi har räfflat många smala vägar och det har god effekt, får vi dit ett räcke också blir det ännu bättre säkerhet, säger Hans Sävenhed på Vägverket region sydöst.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".