Ryskt fartyg lastar av gods vid Pampushamnen i Norrköping.
Norrköping

Delade åsikter om muddringen av Bråviken

Idag inleddes förhandlingarna i miljödomstolen om muddringarna av inseglingsrännan till hamnen i Norrköping. 

Sjöfartsverket och Norrköpings kommun vill bredda farleden till 100 meter och göra den djupare för att på så sätt kunna öka trafiken in till Pampushamnen men miljörörelsen och de som bor i området där muddringsmassorna skall dumpas är oroliga för att miljön skall ta skada.

3,3 kubikmeter lera och sten vill Sjöfartsverket och Norrköpings kommun ta upp från botten av Bråviken för att kunna ta emot fler fartyg till hamnen. Det är 300 000 kubikmeter mer än man först ansökt om, förhandlingarna började med att de sökande kompletterade sina krav.

Breddningen viktig för hamnens framtid
En utökad kapacitet i hamnen är en viktig del i Norrköpings planer på att bli logistikcenter, man vill knyta ihop järnväg och landsväg med sjöfarten.

Ortsbor oroliga
Leran och stenen föreslås sedan dumpas i två områden i viken mellan Esterön och Kolmården. Och det är dumpningen som upprör i första hand. Boende längs i första hand Bråvikens norr strand har opponerat sig. Mikael Berglund företräder Stenbäcken Torskärs vägförening.

- Vi tycker inte att underlaget i ansökan visar att massorna kommer ligga kvar på botten. Risken finns att de sprider sig och grumlar upp vattnet, dessutom finns det gifter i muddringsmassorna, säger han. 

Det finns alternativ
Helst vill man se att leran dumpas långt ut till havs utanför Bråviken men åtminstone längre ut i viken. Men de två föreslagna platserna är de bästa menar Ulf Arumskog på Norrköpings kommun.

- Längre ut finns det också platser där man skulle kunna dumpa massorna, men det blir istället dyrare eftersom båtar måste transportera materialet dit.

Förhandlingarna fortsätter imorgon. Bland annat med att rätten åker ut i Bråviken för att titta på området.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".