Snart på väg mot Navestad.
Norrköping

S vill bygga ut spårvägen utan bidrag

Redan nästa år kan Norrköpings kommun börja att bygga ut spårvagnsnätet förbi Hageby till Navestad. Igår beslutade socialdemokraterna att inte invänta statsbidrag för utbyggnaden utan att börja bygga på egen hand.

– Efter många, många års diskussion blev det igår ett tydligt ja till ja till att bygga ut spårvägen till Ringdansen, säger kommunalrådet Mattias Ottosson.

Beslutet innebär att frågan nu kan börja bearbetas i kommunfullmäktige och tas med redan höstens budget och arbetet kan börja 2009.

– Vi ska ju förstås övertala vänsterpartiet och miljöpartiet att vara med på det här men det kommer väl inte ta så lång tid.

Utbyggnaden beräknas kosta ungefär 100 miljoner kronor pengar som kommunen lånar av sig själv, enligt Ottosson.

– Anledningen till att vi går vidare med utbyggnaden utan statsbidrag är att driftskostnaden är lägre med spårvagnar än med dagens bussar. Så vi kommer att tjäna nästan åtta miljoner kronor per år genom att köra spårvagn istället för buss.

Lars Anrell
lars.anrell@sr.se
Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".