NORRKÖPING

Förbjudna tvättmedel säljs i butikerna

Från och med den första september i år är det förbjudet att sälja tvättmedel med fosfater i men de finns fortfarande kvar i butikerna. Två av tre butiker i Norrköping som Sveriges Radio Östergötland besökte sålde fortfarande de förbjudna tvättmedlen.

– Jag kände inte till det, men nu har jag pratat med mitt företag så de är bortplockade ur hyllan nu, säger Mikael Engbach butikschef på Coop Konsum Saluhallen.

I december förra året beslutade regeringen att förbjuda fosfater i tvättmedel och från och med den första september i år är det inte tillåtet att sälja tvättmedel med ämnet.

Ämnet fosfor i de fosfathaltiga tvättmedlen har bidragit till övergödningar av sjöar och vattendrag och förhoppningen är att förbudet även ska förbättra havsmiljön. Men tvättmedel med fosfater i fanns även i fler butiker i Norrköping.

– Det står några gamla paket kvar i hyllan men de ska jag ta bort på en gång, säger Jonas Hardeborn som är butikschef på Hemköp Linden i Norrköping.

Emmy Gustavsson Strömqvist
emmy.gustavsson-stromqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".