Lidande röster ska få Linköpingsbor att skänka pengar

I Linköping inledde organisationen Läkare Utan Gränser idag en annorlunda kampanj där man med hjälp av ljudillustrationer vill få förbipasserande att reagera mot situationen i vålds- och krigshärjade delar av världen.

– Vi har valt att använda oss av ljud för att få folk att haja till lite, säger Malin Lager, informatör inom Läkare Utan Gränser.

Aktionen ”Få tyst på eländet” genomförs på åtta platser i landet. I Linköping är det på Stora torget som hjälporganisationen placerat ut sina stora plakat med inbyggda ljudinspelningar. 

Bland annat får de förbipasserande höra en svårt skottskadad man, en födande kvinna och ett barn som precis blivit våldtaget. Via texterna på plakaten uppmanas de samtidigt att ”få tyst på lidandet” genom en sms-gåva.

– Jag tror att folk nog kan vara lite trötta på de bilder som nästan alltid används i sådana här sammanhang. Därför har vi valt att att använda oss av ljud, säger Malin Lager.

Hon säger också att det, trots det starka budskapet, inte är meningen att de som passerar torget ska känna sig tvingade att skänka pengar. Det handlar också om att skapa opinion, menar hon.

– Vi vill helt enkelt uppmärksamma allmänheten och beslutsfattarna på den situation som människor i våldsdrabbade områden lever i.


Lars Anrell
lars.anrell@sr.se
Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".