MOTALA

Förbifart Motala kan redan vara planerad

Besked om den nya förbifarten vid Motala är nära. Den här veckan kan det komma ett besked i frågan kring hur regeringen ser på bygget av bland annat den nya dragningen av riksväg 50 i Motala.

Enligt den officiella kalendern så kommer budgetpropositionen att presenteras den 22 september med uppgifter om vilka vägar och järnvägar som regeringen avsätter pengar för under 2009 och 2010.

Senare i september, datum är ännu inte klart, så kommer infrastrukturpropositionen med fakta om vilka satsningar som ska göras på området mellan år 2010 och år 2021.

Besked i veckan
Men enligt samstämmiga uppgifter från olika håll kommer det redan den här veckan att presenteras besked om beslut i samband med arbetet kring propositionerna. Tre vägbyggen är extra omtalade inför årets propositioner. Förutom Motalaförbifarten är det en förbifart i Umeå och en i Sundsvall som Vägverket särkskilt har uppmärksammat regeringen på. Det gäller då som intressant objekt för en så kallad ops-lösning där staten samarbetar med privata finansiärer.

Projekt redan planerat
På regeringskansliet säger man från ett håll att ingenting är klart förrän i sista minuten före presentation av propositionerna. Från ett annat håll säger man att Motalaprojektet redan finns placerat i ett av facken med byggstart före 2010 eller efter.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista