Fusk med vård av sjukt barn

Dom kontroller som försäkringskassans i Östergötland har gjort visar att drygt 10 procent av dom som söker tillfällig föräldrarpenning inte har rätt till det.
Tillfällig föräldrarpenning får den förälder som måste vara hemma med sitt sjuka barn. Förra året kontrollerade försäkringskassan i Östergötland flera olika ersättningstyper bland annat tillfällig föräldrarpenning för och se hur vanligt det var med fusk och missbruk. Det visade sig att var tionde fuskade med tillfällig föräldrarpenning. Den höga andelen fuskare har nu gjort att kassan i år prioterar kontrollen av tillfällig föräldrapenning säger Per Aronsson, försäkringschef i Norrköping. Fackförbundet Kommunals strejk gör att många föräldrar i Östergötland själva måste lösa barnomsorgen för sina barn. Men Per Aronsson tror inte att andelen fuskare ökar i och med strejken. Och han påpekar att det är helt i sin ordning att ta ut den vanliga föräldrapenningen även under strejken.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".