Norrköping

Melodifestivalen till Norrköping

Uppdaterad 16:28
Melodifestivalen kommer till Östergötland även nästa år. Nu är det klart att andra chansen kommer att avgöras i Himmelstalundshallen i Norrköping.

– Jätteroligt, spännande och utmanande. Vi ser fram emot att få genomföra arrangemanget, säger Stefan Papangelis vd på Upplev Norrköping.

I våras var det Sibel och Nordman som tog sig vidare från Andra chansen som då gick i Kiruna. 2009 blir det alltså Norrköping och Himmelstalundshallen som står värd för tävlingen. Hallen har över 30 år på nacken och ishockeysvett ska ersättas med schlagerglamour.

– Det går ju ofta i ishallar och har varit samma doft tidigare men vi kommer göra ännu mer glitter och glamour över hallen så klart, säger Johan Bergefalk som blir arenaansvarig under veckan som melodifestivalen gästar Norrköping.

Byggs ut med tält
Men Himmelstalundshallen duger inte riktigt som den är. Det krävs stora ytor omkring hallen och det ska lösas genom ett gigantiskt tält, 15 gånger 60 meter stort.

– Det ska vara vinterbonat så man ska kunna omkring där med innekläder. Det ska bara kännas som att hallen blivit större, säge Johan Bergefalk.

Dessutom har en ingenjörsfirma hyrts in för att kontrollera att hallen verkligen håller för melodifestivalen. Att taket klarar av att bära upp, tv-kameror, strålkastare, högtalare och eventuell senvintersnö.

Gratis reklam för kommunen
Drygt en miljon kronor beräknar Stefan Papangelis att arrangemanget kommer att kosta Norrköpings kommun. Men det är pengar som han kallt räknar med kommer åter flera gånger om i uppmärksamhet och gratis exponering i TV. Vilka artister som kommer till Norrköping blir inte klart förr än under de inledande deltävlingarna men han hoppas på celebert besök.

– Roxette kanske skulle göra comeback i melodifestivalen. Det kanske skulle vara något om Per Gessle och Marie Fredriksson dammade av gitarren.

Övriga deltävlingar kommer att hållas i Göteborg, Malmö, Leksand och Skellefteå. Finalen går som vanligt i Globen i Stockholm.

Petter Ahnoff
petter.ahnoffsr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista