Östergötland

Kortbedrägerier svårlösta fall

De många fallen med kortbedrägerier i länet är svårlösta för polisen. Varje dag strömmar nya anmälningar in där folk blivit bestulna på pengar från sina bankkonton, men de som drabbats har ofta ingen aning om hur pengarna har försvunnit från kontot.

– Ja, de vet inte hur pengarna har försvunnit. Pengarna kan ha tagits ut i exempelvis Hong Kong, Thailand, Australien och där har den drabbade inte varit, säger Olle Tjernberg vid Östgötapolisen.

Mängden pengar som försvinner från kontona är både mindre och större summor:

– Det varierar, allt från par hundra kronor upp till 20-30 000. För oss är det ett mysterium, vi känner att det här ligger långt utanför vår kunskap och det som vi jobbar med, säger Olle Tjernberg.

Inget stort problem för bankerna
Men trots att kortbedrägerierna ökar ser inte bankerna det som ett stort problem i Sverige. Enligt Anna Sundblad, presschef på Swedbank, ersätter man alltid de kunder som drabbas.

– Kortanvändning i stort i samhället ökar ju väldigt. Vi kan konstatera att de senaste åren har kortanvändningen ökat med 20 procent. I och med det ökar antalet bedrägerier något men då i en ganska liten omfattning, säger Anna Sundblad.

Kortbedrägerierna kostar bankerna uppskattningsvis 100 miljoner kronor varje år. Enligt Jan Hedqvist på Finansinspektionen arbetar bankerna kontinuerligt för att öka säkerheten. Ett sätt är införandet av särskilda chipkort.

Etablerat betalningssätt
– När all den här tekniken med chipkort och chipläsare är ute så kommer naturligtvis bedrägerierna att försvinna. Men det kommer nog alltid att finnas. Så länge det finns kort så kommer folk att försöka. Att stoppa det helt, ja då får man göra som man gjorde i Sverige på 60-talet när checkbedrägerierna blev för stora. Då förbjöds man att använda checkar som betalningsmedel och då försvann bedrägerierna. Men det inser nog alla att det inte går att förbjuda eller stoppa kortbetalningen eftersom det är ett så pass etablerat sätt att köpa varor och tjänster över hela världen, säger Jan Hedqvist på Finansinspektionen.