Ydre

Information i Ydre om internetrisker

Idag får skolbarn i Ydre lära sig mer om riskerna med att surfa på nätet. Under dagen hålls föreläsningar för både barn och deras föräldrar.

Enligt Mats Andersson, som arbetar på företaget Netscan vars mål är att sprida kunskap om Internet, är det mycket vanligt är att vuxna tar kontakt med barn på Internet.

Mats Andersson har utgett sig för att vara barn många gånger på internet och av dem runt 1 600 män som han har varit i kontakt med har han aldrig stött på en person som har tagit kontakt enbart i syfte att vara snäll. Mats Andersson vittnar också om att det oftast går mycket fort innan en första förfrågan om att exempelvis chatta kommer:

– Oftast tar det bara 30 sekunder på vissa sajter innan man blir kontaktad som barn av en vuxen person, säger han.

Som förälder eller annan vuxen menar Mats Andersson att det är viktigt att man stöttar sina barn och uppmuntrar dem att berätta. Förbud hjälper oftast inte och får barnet någon form av bestraffning, såsom att inte få ha sin dator på rummet, väljer barnet istället att ingenting säga.

– Får man inte sitta hemma går man till kompisen, till biblioteket skolan eller skolan. Det är så det ser ut, säger Mats Andersson.

Vid föreläsningarna i Ydre ska barn och föräldrar få se lite vad som finns på nätet, hur man går till väga och hur man kan prata med barnen.