NORRKÖPING

Åtal mot rattfull i permobil läggs ner

Det blir ingen rättegång mot den 84-årige Norrköpingsbo som åtalats för att ha kört berusad med sin permobil. Nu väljer kammaråklagare Anne-Charlotte Boo att dra tillbaka åtalet.

– En förutsättning för att någon ska kunna dömas för den här typen av brott är att fordonet ska vara konstruerat för en hastighet över 15 km i timmen, berättar kammaråklagare Anne-Charlotte Boo.

Det visade sig att motorn på den här rullstolen var utbytt och till en motor från ett annat land som gick för fort enligt svenska bestämmelser, men inte enligt det landet där den kom ifrån. Eftersom rullstolen inte från början var konstruerad för den här hastigheten tvingades åklagaren lägga ner åtalet.

Mannen i Norrköping var på väg hem i sin permobil när han stoppades av polisen. Proverna visade att han hade 0,77 promille alkohol i blodet och 84-åringen åtalades för rattonykterhet.

Fallet uppges vara det första där en person åtalas för att ha kört permobil onykter. Polisen vill veta om det ska bedömas som ett brott.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista