Linköping

Rekordlåg dödlighet i hjärtinfarkt

Dödligheten i hjärtinfarkt har halverats i Sverige på 13 år. Det visar en rapport som gjorts av svenska hjärtspecialister och som offentliggörs senare idag.

– Den här minskningen i dödlighet har skett i alla åldersgrupper och för båda könen, säger Ulf Stenestrand, överläkare och docent vid kardiologiska kliniken på universitetssjukhuset i Linköping.

Den nya rapporten visar alltså att dödligheten i hjärtinfarkt nu är rekordlåg. För tretton år sedan, när Sverige började föra statistik på det här området, dog nästan var fjärde person över 75 år som drabbades. Idag dör lite fler än var tionde patient i den åldersgruppen.

Om man tittar på de yngre hjärtpatienterna, de som är under 65 år, är det nu bara två procent av infarkterna som har dödlig utgång. Det här är förstås goda resultat, men hur bra de är jämfört med andra länder är svårt att veta eftersom det bara är Sverige som för så här noggrann statistik.

– Det enda man kan jämföra med det är enstaka stickprov, det vill säga att man har gjort studier vid några sjukhus. Det finns inget annat land som har koll på hur hela landet ligger till i hjärtintensivård och hjärtinfarktvård, säger Ulf Stenestrand.

Förklaringen till att dödligheten har halverats är både bättre mediciner och bättre behandlingar. Men Ulf Stenestrand lyfter fram en anledning till. Kontrollen av sjukhusens behandlingar. Flera länder har nationella riktlinjer för behandlingen av hjärtsjuka.

Det betyder att landets främsta experter på området går igenom all tillgänglig vetenskap och sen utformar riktlinjerna. Men vad som är unikt för Sverige är ett system för att kolla så att alla följer riktlinjerna. Och Ulf Stenestrand tror att resultaten kan bli ännu bättre.

– Redan med den kunskap vi har idag så tror jag att vi kan sänka dödligheten ytterligare. Vi inte kommit så långt som vi kan i vetenskapen. Nya studier står bakom dörren och vi kommer att få nya mediciner och nya behandlingar i den närmaste framtiden. Därmed är det inte heller sagt att vi ska leva för evigt men att vi ska fortsätta minska dödligheten i hjärtinfarkt det är jag helt övertygad om, säger Ulf Stenestrand.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista