Kvinnojourerna utbildar frivilliga

Länets kvinnojourer söker ständigt nya ideella krafter. Just nu behöver Norrköpings kvinnojour ett antal personer som kan göra insatser i arbetet med utsatta kvinnor.

Men det är inte svårt att att få frivilliga att ställa upp, berättar Irja Berglund som är ordförande för Norrköpings kvinnojour.
– Om vi genomför en utbildning en gång per år, så brukar vi ha 20 till 25 deltagare. Ofta stannar det kvar 15 stycken per gång.

Ideellt arbete
I Östergötland finns det kvinnojourer i Norrköping, Linköping och i Motala. Det handlar om ideella föreningar vars uppgift är att ge de kvinnor och kanske deras barn som söker sig till jouren, stöd utifrån det enskilda behovet och önskemål. Det kan handla om samtalsstöd eller råd kring en polisanmälan eller en vårdnadstvist.

Norrköpings kvinnojour har avtal med kommuen. De har öppet med personal dagtid på vardagar och telefonjour tre kvällar i veckan. Det är här som de de frivilliga insaterna behövs.

Alla måste utbilda sig
Något krav på en formell utbildning finns inte, men man måste gå en kurs i kvinnojourskunskap och Irja Berglund berättar vad den innehåller.
– Vi pratar mycket om bemötande och vi går igenom vilka skyldigheter och rättigheter man har.

Ija Berglund menar att det krävs att blivande medarbetare ska vara en god lyssnare.
– Man ska vara en ödmjuk person som kan sätta sig in i de här kvinnornas situation.

Christina Turesson
christina.turesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".