En av 25 övervakningskameror på Hagebyskolan.
Norrköping

Kritik mot kameraövervakning på skolor

Datainspektionen går idag till hårt angrepp mot den alltmer slentrianmässiga användningen av kameraövervakning inom skolan. Enligt en kartläggning som inspektionen gjort övervakas eleverna på var femte svensk skola. En av dem är Hagebyskolan i Norrköping som 2007 installerade 25 kameror.

– Det är bra för tryggheten i skolan och så får de mer kontroll på eleverna och vem det är som förstör, säger Natalie Bunting som går på Hagebyskolan.

Det var efter en period med mycket skadegörelse på skolan som man beslutade att sätta upp de 25 kamerorna. Det gjordes i samråd med kommunen och Jens Karlsson, rektor på Hagebyskolan, tycker att de har bra kontroll över användningen:

– Det är skriftligt och muntligt och presenterat för eleverna om när och hur vi spelar in, när det raderas och vad som händer med bilderna om de går vidare till polisen och används i en utredning. – Eleverna vet att det inte är någon som tittar på bilderna om det inte är så att det händer någonting som vi ska utreda.

Datainspektionen har nyligen stoppat kameraövervakning inomhus i sju skolor i landet. Ett beslut som förväntas bli vägledande för alla Sveriges skolor. Inspektionen är bland annat kritisk mot att övervakningen ofta sker slentrianmässigt och att man på många skolor inte känner till vilka lagar och regler som gäller på området. Dessutom menar man att övervakningen kränker den personliga integriteten:

– Integritet är ju väldigt subjektivt. Vi har alla olika uppfattningar om hur långt vi vill släppa in andra i vårt privatliv. Men i grunden handlar det om en avvägning mellan behovet av integritet och de syften som en kameraövervakning har, säger Göran Gräslund, generaldirektör på Datainspektionen.

Jens Karlsson på Hagebyskolan säger sig dock inte vara orolig för ett besök från Datainspektionen, trots de 25 kamerorna i skolans lokaler: 

– Jag känner mig trygg med våra rutiner och våra syften till att ha kameraövervakning så att jag tror att Datainspektionen inte skulle slå ner på någonting här på Hagebyskolan.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Läs mer på ekots hemsida:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".