Linköping

Skolor vill kringgå regler om skriftliga omdömen

Många skolor kommer inte att hinna bli färdiga med utformningen av de nya skriftliga omdömena inom grundskolan. Redan i höst ska de första omdömena delas ut och på Skolverket får man nu ta emot många samtal från skolor som vill kringgå reglerna.  

I Linköpings kommun kommer alla föräldrar som vill att få omdömen i skriven form, men det betyder inte att alla skolor kommer att vara klara med den slutgiltiga utformningen: 

– Alla kommer kanske inte att hinna helt klart och då kommer föräldrarna att informeras om att materialet kommer att vara mer vidareutvecklat till våren, säger Elisabeth Stärner, sakkunnig på utbildningskontoret.

Regeringsbeslutet om de skriftliga omdömena kom i somras och började gälla mitt i sommarlovet.

Det har satt stor press på skolorna och på Skolverket får man nu samtal från kommuner i landet som på olika sätt vill gå ifrån reglerna för hur omdömena ska ges, eftersom det har blivit så bråttom. Men på verket slår man fast att de första omdömena ska vara ute hos eleverna i höst.

– Kravet är ju att man ska lämna ett skriftligt omdöme nu i höst i anslutning till utvecklingssamtalet, säger Carina Hall på Skolverket.

Hon har däremot inget emot att man gör som i Linköping och informerar om att en bättre version av omdömena kommer till våren:

– Jag tror att det kan vara bra att det får ske en process, så att skolorna får pröva sig fram och se vad som passar just dem.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se
Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista