Norrköping

Utbudet av krogar växer i Norrköping

Alltfler krogar etablerar sig i Norrköping. De senaste två åren har ett tiotal nya ställen öppnat samtidigt som gamla uteställen har ändrat skepnad.

– Norrköping har kanske legat lite i dvala efter de stora företagsnedläggningarna i början 90-talet, men nu har vi kommit tillbaka, säger Alexander Andrén, på Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare i Östergötland.

De senaste två åren har ett tiotal nya krogar öppnat och gamla ändrat skepnad i Norrköping. Enligt Alexander Andrén börjar Norrköping nu komma i fatt Linköping, som inte haft riktigt samma expansion på krogfronten.

– Norrköping är en småstad med storstadsmentalitet och Linköping har nog lite motsatt förhållande. Där har man haft en fantastisk utveckling och kanske nu Norrköping börjar komma i fatt. Så det är nog därför utvecklingen i Linköping och Norrköping inte ligger i fas med varandra, förklarar Alexander Andrén.

Fler uteställen innebär också hårdare konkurrens om matgästerna. Den stundande lågkonjunkturen innebär också tuffare tider för krogbranschen. Men det oroar inte krögaren Marizio Galasso som tillsammans med sin bror öppnade en liten italiensk krog i våras:

–  Desdto mindre verksamhet du har desto mindre utgifter har du så därför tror jag att vi ska klara oss som det ser ut nu. Men desto större verksamhet man har desto, desto svårare blir det ju att dra runt hjulet när det väl börjar kärva.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjö@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista