Norrköping

Arbetsgivare åtalas efter dödsolycka

Dödsolyckan i samband med ett husbygge på Vikbolandet på julafton 2006 då en polsk byggnadsarbetare omkom, har nu lett till åtal. Arbetsgivaren åtalas för vållande till grovt vållande till annans död och åklagaren yrkar också på två miljoner kronor i böter.

Olyckan inträffade då byggnadsarbetaren arbetade med att lägga ett plåttak på en stallbyggnad som höll på att byggas. Under arbetet föll mannen cirka 6 meter ned till golvet. Han fördes till sjukhus, men avled samma dag till följd av de skador som han ådrog sig vid fallet.

Enligt åtalet ska arbetsgivaren inte ha sett till att byggnadsarbetarna hade tillräckligt med skyddsutrustning, den polske mannen hade inte på sig någon personlig fallutrustning, sele och lina och att det var de britserna avseende fall som ledde till mannens död.

Det pekas också på att arbetsgivaren har brustit när det gäller skyldigheten att ha ett väl synligt anslag med telefonnummer till ambulans och med en vägbeskrivning till arbetsplatsen. Detta innebar att mannens arbetskamrater, som inte talar svenska, inte tillkallade ambulans omedelbart. Enligt åtalet kan den fördröjningen innan mannen kom under vård, ha bidragit till hans död.

Christina Turesson
christina.turesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".