Överläkare: fetmavården obefintlig

Nerdragningar och det faktum att ingen har tilldelats ansvaret för vården av människor som lider av fetma i Östergötland ger allvarliga konsekvenser.
Överläkare Fredrik Nyström på universitetssjukhuset i Linköping  är kritisk till hur fetmavården fungerar idag.

– Jag anser att det inte finns någon avdelning som systematiskt tar hand om fetma i Östergötland, säger Fredrik Nyström. Det tycker jag är hemskt anmärkningsvärt.

Idag har inte den endokrina enheten, som arbetar med hormonrubbningar, något uppdrag att bedriva fetmavård. Enligt Fredrik Nyström är det istället distriktsläkarna som får försöka hantera patienterna, utan möjlighet att remittera till specialister. Det menar han bland annat leder till att vården inte kopplas till aktuell forskning eller nya läkemedel.

Vårdkvaliteten hotad
Fredrik Nyström tror att avsaknad av specialistkompetens i slutändan kan leda till att patienterna inte får den vård den behöver.
– Det osannolikt att man på en enskild distriktsläkare kan skaffa någon större erfarenhet olika läkemedelskombinationer eller dietvarianter.

Du har tidigare nämnt kirurgi, ser du en risk att fler blir opererade som inte skulle behöva det.
– Det är mycket möjligt att det blir patienter som har endokrina rubbningar som man missar, och som sen blir opererade.

Tjänster hotade
Situationen kan också bli värre, för samtidigt som resurser saknas på endokrina avdelningen har man nu fått ett sparkrav motsvarande tio tjänster. Det innebär att den vård av fetma som ändå skötts där vid sidan av mer akut verksamhet, nu försvinner.
– I takt med att vi har tappat resurser, har antalet feta blivit många fler. Det går åt fel håll i båda vågskålarna just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista