Linköping

Oro i Tannefors efter giftlarm

Oron växer nu i bostadsområdet Tannefors i Linköping där länsstyrelsen konstaterat att grundvattnet är förorenat av lacknafta från en kemtvätt som fanns i området under 1900-talet.

– Det är för barnens skull man är orolig. Vad har de fått i sig? Vuxna är mer tåliga men hur har det påverkat barnen, säger Staffan Abrahamsson.

– Odlingar har vi avskaffat helt och hållet, odlar vi så odlar vi i lådor. Det står ju också i rapporten att man bör undvika att gräva i marken, säger Staffan Abrahamsson som bott i Tannefors sedan 1980-talet.

Lacknafta och klor
Under stora delar av 1900-talet låg det en kemtvätt i kvarteret Konduktören i Tannefors i Linköping. Kemtvätten lades ner 1977 och då revs byggnaden för att ge plats till de elva radhus som ligger på platsen idag.

För två år sedan fattade länsstyrelsen misstankar om att det kunde finnas gifter kvar i marken. Nu är utredningen klar och visar på höga halter av lacknafta och klorerade lösningsmedel.

– De boende kan påverkas genom att ämnen i gasform kan ta sig in i inomhusluften. Ämnena kan läcka in i vattenledningarna, säger Josefine Larsson på länsstyrelsen.

Hur farligt är det?
– Resultaten från våra undersökningar visar att hälsoriskerna idag är små men det är långsiktigt som vi har problem. Till exempel om man ska dränera om runt huset, gräva ner nya ledningar. Då kan den som gräver kan få hälsoeffekter av de här ämnena.

Halterna av flera giftiga och cancerframkallande ämnen är så höga att att betydande hälsorisker kan misstänkas och länsstyrelsen kräver att omfattande åtgärder sätts in.

Linköpings kommun har ingen plan
Det är nu upp till Linköpings kommun att besluta hur området ska saneras men där har man ingen plan på vad som ska göras.

– Det vågar jag inte svara på idag. Vi har precis fått rapporten men vi ska göra det som är absolut bäst för dem som bor i området, säger Muharrem Demirok (c) ordförande i teknik- och samhällsbyggnadsnämnden.

– Jag känner mycket med dem som bor här och förstår deras oro. Man har ju inte vetat vad det är som ligger i marken. Nu har vi i alla fall en professionell rapport gjord. Jag hoppas att de boende ska kunna känna en viss trygghet i att vi tar frågan på stort allvar.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".