Linköping

Inga nya resurser till fetmasjukvård

Det finns inga pengar att tillföra till specialiserad fetmavård i länet. Det säger ansvariga och politiker inom landstinget, efter den kritik som riktats mot att primärvården inte kan remittera patienter till specialister i Linköping.

I går riktade överläkare Fredrik Nyström på endokrina enheten på universitetssjukhuset, skarp kritik mot att det enligt honom inte finns någon specialiserad fetmasjukvård i Östergötland. Hans avdelning har inte möjlighet att ta emot fetmapatienter, och det ser inte bättre ut på medicinkliniken, där endokrinologin ingår:

– Det är ju alltid önskvärt att vi kan ta hand om de patienter som behöver vår hjälp, samtidigt är det alltid en fråga om prioriteringar när resurserna är begränsade, säger Bengt-Olof Rydén som är chef för medicinkliniken. Vi har redan idag svårt att hand om de grupper som finns hos oss nu, till exempel diabetiker, i den omfattning som vi önskar

Enligt Vrinnevilistans Lasse Pettersson som är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, finns det inga extra resurser just nu:

– Vi har ju inga nya pengar idag, det finns inte, däremot kan man alltid titta över om man kan omfördela mellan olika verksamheter, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista