Små församlingar slås samman.

Stor minskning av antalet församlingar

Det blir allt färre församlingar inom Svenska kyrkan. Mer än var fjärde svensk församling eller 718 stycken har försvunnit under 2000-talet. Efter kyrkovalet nästa år kommer man inom Linköpings stift minska antalet församlingar från 166 till 119.

– Ja, det främsta skälet är att glesbygden helt enkelt avfolkas. Vår syn på en församling är att det är ett ställe där det samlas folk som firar gudstjänst regelbundet och gör man inte det längre är det ju ingen församling, säger Svenska kyrkans generalsekreterare Lars Friedner.

År 2000 när kyrkan skiljdes från staten fanns det 2 517 församlingar runt om i landet, men idag finns det bara 1 799, en minskning med 718 stycken eller med mer än en fjärdedel.

Förändringar att vänta
Efter kyrkovalet nästa år kommer ytterligare cirka 250 församlingar att försvinna, enligt en rundringning som Ekot har gjort. I vissa stift har stora förändringsarbeten redan gjorts, men i andra kommer kartorna nu ritas om rejält.

Det är på landsbygden som dom flesta förändringarna sker, men även städerna drabbas. I Norrköpings kyrkliga samfällighet finns idag 18 församlingar. Dem bantas nu till fyra stycken.

Liten inverkan för kyrkobesökarna
Men Mats A Sverker, stiftsadjunkt i Linköpings stift, tror inte att påverkan för kyrkobesökarna bli så stor:

– Det kan bli färre gudstjänster, men det är upp till varje kyrkoherde att det blir en god fördelning på gudstjänsterna i de olika kyrkorna.

Anton Frank
anton.frank@sr.se
David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista