Linköping förlorade mot Brynäs

Ett felaktigt bortdömt mål. Ett baklängesmål som kanske skulle dömts bort. Linköping hade inte domaren på sin sida - då vann Brynäs seriefinalen med 2-0.

Skrällaget Brynäs leder elitserien efter åtta omgångar.

På lördagen besegrades Linköping i en match som präglades starkt av två domslut. Det första gällde en situation i mitten av första perioden.

Mats Fröshaug Josten sköt pucken förbi Jacob Markström i Brynäskassen. Enligt videodomaren passerade dock pucken aldrig mållinjen, men tv-bilder visade att pucken var klart inne.

-Det är kristallklart. Jag förstår inte att han inte tittar på jumbotronen, sade Linköpings tränare Slavomir Lener, som själv såg direkt att pucken var inne.

”Domaren en del av spelet”

Den andra situationen ledde fram till Brynäs 1-0-mål som kom 15.11 in på tredje perioden.

Linköpingsbacken Carl Gunnarsson fick sin egen klubba i ansiktet, höll sig för munnen och kunde inte delta i spelet. Domaren Robert Lahti valde att låta spelet fortgå och det utnyttjade Brynäs. Pucken gick fram till Andreas Dackell som tryckte upp 1-0 i bortre krysset.

-Han kunde ha blåst där, man måste ha lite känsla för spelet, sade Slavomir Lener, som var kritisk men samtidigt sansad när han bedömde domarinsatsen.

-Vi hade sex man på banan vid några tillfällen utan att vi blev utvisade så det är så det är i hockey, domaren är en del av spelet.

Brynäs ska dock inte be om ursäkt för segern.

Målvakten Markström gjorde en fenomenal insats i målet, vilket gav Brynäs extra energi - särskilt i första perioden då laget var tillbakapressat.

-Vi hade 3-4 riktigt bra målchanser i första perioden men lyckas inte sätta dit den, sade Lener.

Fem poängs försprång

Matchen var dock helt jämn till dess att nollan spräcktes med knappt fem minuter kvar att spela.

-Det var en match med två mycket bra försvar och fantastiskt målvaktsspel, sade Brynästränaren Niklas Czarnecki.

Slavomir Lener instämde.

-Det var en väldigt bra match. Deras strategi är att komma i snabba kontringar och det märktes att det var ett lag med självförtroende vi mötte.

Backen Lars Jonsson avgjorde matchen med sitt 2-0-mål i numerärt överläge.

Brynäs, som nu vunnit fem raka matcher, ligger fem poäng före Linköping i elitserietabellen.

Sådan statistik kunde till och med få stenansiktet Niklas Czarnecki att dra på mungiporna under presskonferensen.

-En fantastisk känsla, sade han om segern.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista