Modell av den nya besöksanläggningen.
Ödeshög

Inte bara fåglar vid Tåkern

Planerna på den utställning som skall finnas i det naturum som skall byggas vid Tåkern börjar ta form. Arkitekten Gert Wingård har bland annat ambitionen är att bygga ett akvarium som flyter ihop med miljön kring Tåkern och visar livet under vattnet i fågelsjön.

– Ett akvarium som ger illusionen av att man kan se rakt in i den sjö som byggnaden ligger i, berättar han.

Ambitionen är att utställningen skall vara lärorik, spännande och flyta ihop med miljön kring Tåkern. Man skall kunna få reda på varför området ser ut som det gör, vilka fåglar som besöker fågelsjön och vad som gjort att de väljer att vara i just Tåkern.

– Troligtvis måste vi satsa en del skattepengar i det här naturreservatet för att bevara miljön vid Tåkern och det är viktigt att förklara på ett bra sätt för människor, säger Dan Nilsson på länsstyrelsen som förvaltar naturreservatet.

Meningen är att huset skall stå klart i maj 2010, men det finns en lite osäkerhet kring det. I regeringens budgetpost för biologisk mångfald är det ännu inte klart hur mycket som skall gå till specifika projekt som till exempel byggandet av naturum.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista