Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
NORRKÖPING

Böter efter ha rivit väggar med asbest

Ett företag i Norrköping som bedrivit rivningsarbete av husväggar som innehöll asbest får böta 50 000 kronor, det har länsrätten beslutat. Dessutom förbjuds företaget att riva asbest utan särskilt tillstånd.

Det var när boende i ett hus i Norrköping hörde av sig till miljö och hälsoskyddskontoret om att det dammade mycket vid ett rivningsarbete som man upptäckte att det var asbest i väggarna på huset.

En inspektör från Arbetsmiljöverket konstaterade att rivningen skedde helt utan tillstånd, dessutom hade byggarbetaren inte tillräcklig skyddsutrustning för jobbet. Myndigheten beslutade att omedelbart förbjuda företaget att hantera asbest, dessutom skall de betala en sanktionsavgift, en form av böter, på 50 000 kronor.

Företagaren överklagade beslutet med motiveringen att han inte kände till att man behöver tillstånd för att riva asbest och lovade samtidigt att det inte skulle ske igen. Länsrätten som avgjort frågan gick på Arbetsmiljöverkets linje och förbjuder företaget att hantera asbest utan tillstånd, sanktionsavgiften på 50 000 kronor skall också betalas.

Asbest användes som brandskydd vid byggnationer fram till 70:talet, det är idag totalförbjudet vid nybyggnationer eftersom det kan orsaka svåra skador på andningsorganen, enligt socialstyrelsen avlider också 100 personer per år på grund av cancer som de fått när de kommit i kontakt med de små mikrofibrerna som vid inandning tränger ner i lungorna.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".