Lågt förtroende för sjukvården

Östgötarnas förtroende för sjukvården i länet är lågt trots att den visar goda medicinska resultat. Det visar Socialstyrelsens öppna jämförelser av vården i hela landet.

Sjukvården i Östergötland står sig bra jämfört med övriga landet enligt sammanstlällningen. När det gäller medicinska resultat är Östergötland bättre än riksgenomsnittet vid två tredjedelar av mätpunkterna och till exempel strokevården och diabetesvården visar toppresultat. Resultaten har dessutom förbättrats jämfört med förra året.

Men goda resultat verkar inte räcka för att räcka för att göra östgötarna nöjda. 28% tycker inte att de har tillgång till den vård de behöver i länet, bara tre landsting får lägre betyg. Bara 51% av av de tillfrågade har stortförtroende för länets vårdcentraler. Det är sämst i landet.

– Vi tror att det finns koppling till att det är väldigt varierande tillgänglighet till vårdcentraler och sjukhus. Man efterfrågar också mer information och delaktighet i vården, säger Martin Magnusson utvecklingsdirektör på landstinget.

Väntetiden är ett problem. Landstinget klarar inte vårdgarantin. Var femte patient får vänta mer än tre månader på ett läkarbesök och 40 procent på behandling. Väntetiden till knä- och höftledsoperationer är den näst längsta i landet. Att förbättra tillgängligheten är viktigt när landstinget ska förbättra sitt fortroende hos patienterna, tror Martin Magnusson.

– Det finns ingen trollformel. Vi måste jobba med tillgängligheten så att folk kommer i kontakt med vården när de behöver det. Sen måste vi också bli öppnare och tydligt visa våra resultat och vara tydlig med vad vi kan erbjuda.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista