LINKÖPING

Sanering i Tannefors kostar miljoner

Uppdaterad klockan 16.50
Linköpings kommun lovar att sanera det förgiftade bostadsområdet i stadsdelen Tannefors så fort som möjligt. Mellan 20 opch 30 miljoner kronor kommer det att kosta.

Länsstyrelsen har slagit fast att marken bland annat innehåller farliga halter av lacknafta efter en tidigare kemtvätt i området.

Saneringen av det förorenade bostadsområdet i Tannefors i Linköping kommer att kosta mellan 20 och 30 miljoner kronor. Nu söker kommunen bidrag från Naturvårdsverket för att finansiera saneringen, säger teknik- och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Muharrem Demirock

– Det betyder att vi gör en total sanering av hela området. Vi tänker inte kompromissa med någonting, säger centerpartisten Muharrem Demirok som är ordförande för teknik- och samhällsbyggnadsnämnden.

Vad innebär en total sanering?
– Vi gräver bort all förorenad jord som finns. Man gräver bort jord både under och kring husen och man dränerar husen. Det är ett väldigt stort ingrepp i bostadsområdet men när det är klart så ska det inte finnas en tillstymmelse av förorenad jord kvar.

När börjar arbetet med saneringen?
– Vi har redan påbörjat det. Själva grävningsarbetet kommer att ta lite tid att förbereda men arbetet med att lägga upp en tidplan har redan startat i och med att vi fick rapporten av länsstyrelsen.

Kommunens besked lugnade de boende i området.

– Vi hade två huvudfrågor när vi kom till mötet igår. Vi fick svar att en fullständig sanering ska genomföras och att området återställs helt. Vi fick också besked att tidsförloppet skyndas på så det var ett bra möte, säger Staffan Abrahamsson.

Lars Anrell
lars.anrell@sr.se
Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista