Linköping

Samtal minskar skolbränder

Varje dag brinner det i en skola i Sverige och kostnaderna för skadegörelsen uppgår till runt en halv miljard kronor.
I Linköping har man sedan ett år tillbaka arbetat aktivt för att få ner antalet brandtillbud i skolorna genom elevsamtal. Ett arbete som visat sig vara effektivt.

Kampen mot skolbränderna har döpts till ”Linköpingsmodellen” och är en arbetsmetod som går ut på att brandmännen åker ut igen och träffar de elever som orsakat branden. Många inser inte faran med en brand säger Stefan Hagdahl, insatsledare på räddningstjänsten i Linköping.

– Det är en inlevelse man får i just den sekunden, att man vill briljera sig inför kompisar. Men det är ingen som tänker ”oj, det tog sig, det är en träfasad bakom”

Hittills har man haft ett trettiotal elevsamtal och enligt Stefan Hagdahl har samtalen gett positiva effekter. Än så länge har de elever man träffat inte orsakat några nya bränder.

– Jag tror att de inser vilka problem och vilka risker de utsätter sig själva och sin omgivning för i och vad det betyder för deras liv i framtiden. Vi brukar ta i hand på att vi inte ska ses mer, och vi har faktiskt inte träffat någon av dem än så länge.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista