Foto: Scanpix
Norrköping

Sköldpadda räddades av polis

En sköldpadda i Norrköping har blivit ett fall för länsrätten. Sköldpaddan hittades av polisen och var då både törstig och stressad. Poliserna omhändertog den enligt djurskyddslagen, men djurägaren ville ha sin sköldpadda tillbaka.

Det var i samband med att polisen gjorde en husrannsakan i en lägenhet i Norrköping i juni som man hittade en stressad och mycket törstig sköldpadda. Enligt poliserna saknade djuret både foder och vatten. Sköldpaddan omhändertogs därför enligt djurskyddslagen.

Men djurägaren ville ha tillbaka sin sköldpadda och överklagade beslutet till länsrätten. Enligt djurägaren har hans dotter skött sköldpaddan på bästa sätt. Att den var stressad berodde på att den befann sig i en tillfällig låda. Men länsrätten anser att djuret varit utsatt för lidande och ger polisen rätt. Nu väntar ett nytt hem för sköldpaddan.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".