Motala

Avloppsslam ska göda åkrarna

Slammet från reningsverket Karlshult i Motala bedöms nu som så rent att det snart kommer bli certifierat för att kunna läggas ut på åkermark. Lantbrukare har tidigare varit tveksamma till att använda slammet på åkermark, men i och med det nya certifieringssystem stöder även LRF planerna.

Fem reningsverk i landet har tidigare i år blivit certifierade av branschorganisationen Svenskt vatten enligt det nya systemet, däribland Slottshagens reningsverk i Norrköping.

Anledningen till att man vill ta till vara avloppslammet är att det innehåller många värdefulla näringsämnen som kan komma jordbruket.

Ett av riksdagens miljömål säger att 60% av all fosfor som finns i slammet ska tillbaka till jorden som växtnäring och det här är ett steg i den riktningen.

Det handlar inte om att skilja ut näringsämnen från slammet utan att se till att det som kommer till reningsverket är så rent att det kan användas som gödsel.

Lantbrukare har tidigare varit tveksamma till att använda slammet på åkermark, men i och med certifieringen, som också Lantbrukarnas riksförbund står bakom, är de flesta numera överens om att det är ett bra system.

Fakta: Dessa reningsverk i Sverige är certifierade enligt certifieringssystemet Revaq:

Slottshagens reningsverk i Norrköping
Ellinge reningsverk i Eslöv
Rosenholms reningsverk i Katrineholm
Västerås - slam från Tomta Gård
Käppalaverket i Lidingö
Kungsbacka kommuns reningsverk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista