Norrköping

2 miljoner till Norrköpings idrottsklubbar

Norrköpings kommun satsar tillsammans med bland andra Östergötlands Idrottsförbund två miljoner kronor för att få fler vuxna att engagera sig i ungdomsverksamheten i kommunens idrottsklubbar.

Välkomna pengar, tycker P-O Helgsten som tränar IK Sleipner P 93-lag. Så sent som i söndags tvingades laget lämna walk over till en seriematch eftersom det inte fanns tillräckligt många föräldrar som kunde skjutsa till bortamatchen mot Ringarum.

– Det är ett väldigt stort problem i föreningslivet här i Norrköping i alla fall. Om pengarna hamnar där utifrån föreningarnas intresse så finns det stora möjligheter att förändra föräldrakontakter och engagera fler föräldrar i föreningarna, säger Helgsten.

Norrköpings kommun sneglar på basketklubben Dolphins projekt ”Basket utan gränser”, när man satsar två miljoner på sitt eget projekt ”Idrott utan gränser”. Pengar, som ska se till, att bland annat locka och utbilda flera ungdomsledare. Satsningen ska riktas till områden där det behövs extra resurser, bland annat Hageby och Navestad.

Det var tidigare i år som Hageby IF och Sylvia i ett brev till kommunen slog larm om att bråk och stök florerade i ungdomsverksamheten. Dessutom hade man stora problem att rekrytera nya ledare bland föräldrarna. Men att projektet inte bara riktar sig till just de båda klubbarna, betyder inte att dom blir utan en del av kakan.

– De har ju redan idéer om hur de vill arbeta tillsammans med skolan och de har säkert personer som de känner till som skulle kunna passa. Det är nog ingen risk att de hamnar utanför. Finns viljan och motivationen hos dem så har de ett försprång, säger Stefan Arrelid (mp).

Anton Frank
anton.frank@sr.se

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".