Lotta Heelge
Landstinget

Oppositionen: Höj skatten inte patientavgifterna

Oppositionen i landstinget reagerar starkt mot att den borgerliga majoriteten vill höja avgiften för dom som söker läkare. Vänsterpartiets Lotta Heelge tycker att det är orättvist att de som är sjuka måste betala mer.

– Det blir orättvist för den som är sjuk som får putta in de extra pengarna. Då tycker vi att det är bättre att vi höjer skatten. Även om det inte är någonting som man ska göra hur som helst, säger Heelge.

Läkarbesök- 150 kronor
I November fattar landstingsfullmäktige beslut om att höja patientavgifterna för dem som söker läkare.

Enligt förslaget ska besök hos läkare på vårdcentraler höjas från 100 till 150 kronor. Besök hos specialistläkare blir också det 50 kronor dyrare och kommer att kosta 300 kronor.

Vänsterpartiet, socialdemokraterna och miljöpartiet ser hellre en skattehöjning än höjda avgifter. Men det är inget som Linköpingsbon Ingrid Lundholm gillar.

– Jag tycker att jag betalar för mycket skatt som det är. Jag är lågavlönad från början så pensionen är inte så hög. Jag vill inte betala mer.

Viktigt med låga avgifter
Men Lotta Helge tycker att det är viktigt att patientavgifterna inte höjs.

–  Vi ska så låga avgifter som möjligt så att människor känner att de har råd. Det får inte vara så att någon säger att han eller hon inte har råd att söka vård.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista