Hög nikotinhalt hos barn

Utsätt inte dina barn för tobaksrök. Den uppmaningen kommer från forskare i Linköping. I en studie hittade forskarna ett barn som hade spår av nikotin i sig som motsvarade tre till fem cigaretter per dag.
I brev till den medicinska tidskriften The Lancet ställer forskargruppen vid Linköpings universitetssjukhus frågan om att utsätta barn för en stor mängd tobaksrök nästan inte är att jämställas med barnmisshandel. - Jag vill väl egentligen inte jämföra det med barnmisshandel. men samtidigt måste man väcka frågan, säger Johnny Ludvigsson, professor i pediatrik vid Linköpings universitetssjukhus och en av brevskrivarna, till TT. Det finns barn som utsätts för väldigt mycket tobaksrök och Johnny Ludvigsson undrar hur aktiva läkare och barnavårdscentraler ska vara när de stöter på problemet. Forskarna håller på med en studie över sjukdomar som drabbar immunförsvaret på barn, främst när gäller det diabetes. I studien ingår 17 000 barn. En del av arbetet är att undersöka hur passiv rökning påverkar immunförsvaret. Mellan 300 och 400 barn med föräldrar som röker valdes ut. I en kontrollgrupp ingick lika många barn som hade ickerökare som föräldrar. Vid studien hittades spår av cotinin, en nedbrytningsprodukt av nikotin, i flera av rökarnas barns urin. I en del fall var koncentrationen hög och i ett extremfall hittades ett 2,5-årigt barn som hade så mycket cotinin i urinen att det motsvarade tre till fem cigaretter per dag. Föräldrarna rökte tillsammans uppemot 60 cigaretter om dagen. Samtidigt studerades också föräldrarna rökbeteende; om de röker utomhus, vid öppen dörr eller under spisfläkten. - Det som var viktigt visade sig inte vara enbart om föräldrarna röker utan också var de röker. Om de gör det i köket och vardagsrummet utsätts barnet på ett annat sätt, säger Johnny Ludvigsson. Han uppmanar barnhälsovården att ännu tydligare förklara för föräldrar att inte exponera barn för rök. - Ska man ge ett bra råd till föräldrar som inte kan sluta röka så är det i att de i alla fall ska röka utomhus med stängd dörr. Att röka under spisfläkten ger inte så stor effekt, säger Johnny Ludvigsson. TT
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".