Klockan 13 idag får vi veta vem som blir årets nobelpristagare i litteratur.

Spekulationer kring nobelpriset i litteratur

Vem blir årets nobelpristagare i litteratur? Det får vi veta klockan 13:00 idag när Svenska akademiens Horace Engdahl tillkännager pristagaren.

SR Östergötland har pratat med kulturredaktörerna på Norrköpings Tidningar och Östgöta Correspondenten, om vad de tror.

– Herta Müller som är en rumänsk författare, tyskspråkig och bor i Berlin. Hon imponerar väldigt mycket och hon nämns i nobelprisdiskussionerna, säger Mats Granberg, kulturredaktör på Norrköpings Tidningar.

– Hon skildrar hur det var att växa upp i det totalitära kommunistiska Rumänien och hon har en speciell stil. Jag tror att det är en sån författare som belönas av Nobelkommittén

Förra årets vinnare var Doris Lessing och Helena Lundberg som är kulturredaktör på Östgöta Correspondenten hoppas att det blir en kvinna i år också, men hon har inga namn.

– Men bokhandlarna vill ju ha någon som säljer, Joyce Carol Oats har ju varit fasligt produktiv, säger hon. Hon skriver mycket och jag tror att folk läser henne också.

Andra förslag är den amerikanska författaren Cormac McCarthy och den Israeliska författaren Amoz Oats.

– Amos Oz är en kontroversiell figur i sitt hemland eftersom han skriver om dagens Israel och är engagerad i fredsfrågor med Palestina, berättar Mats Granberg. Han kan också vara aktuell.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista