Östergötland

Nya åtgärder i kampen mot blåtunga i länet

För att stoppa spridningen av den fruktade djursjukdomen blåtunga görs nu provtagningar på mjölk även i Östergötland. Efter att virussjukdomen konstaterats på en gård i Forsheda i Jönköpings län har också de sydvästra delarna av länet belagts med restriktioner.  

– Restriktionsområdena är till för att spåra smittade djur. Upptäcker man någonting i mjölkproverna försöker man ta reda på exakt vilka djur som är smittade. Vilken gård det är vet man ju redan då, säger Pierre Nordmark, länsveterinär.

Förbud mot att flytta djur
Området som belagts med restriktioner omfattar delar av Ydre, Ödeshög, Boxholm, Kinda, Mjölby och Linköpings kommuner. Där får djur inte flyttas hur som helst.

Alla djur som idisslar kan drabbas av blåtunga. Det gäller även djur i det vilda, som till exempel älgar. Virussjukdomen är plågsam för djuren, som bland annat kan få sår i munnen.
Dödligheten är dock låg, och få djur tvingas avlivas. 

Låg risk för spridning
Hitills har 47 kor och 9 får drabbats av blåtunga i bland annat  Halland, Skåne och nu senast alltså i Jönköpings län. Risken för att smittan ska sprida sig i landet anses vara mycket liten. Säsongen för svidknotten som sprider smittan börjar närma sig sitt slut:

– Nu har det varit ett par kalla nätter med frost. Då inaktiveras knotten. Däremot kan de komma igen om vädret blir varmare igen, men risken för smittspridning är mycket liten nu jämfört med hur det var i somras, säger Pierre Nordmark.

Betesdjuren ska hem
På LRF i Östergötland är man inte heller speciellt orolig. Däremot konstaterar man att restriktionerna kommer vid en olycklig tidpunkt:

– Nu är det ju tid att plocka hem betesdjuren till gården. Det är inte ovanligt att man har betesmarker ganska vida omkring. Då kan det mycket väl hända att man blir tvungen att begära dispens för att få flytta djur in och ut i restriktionsområdet, säger Anders Johansson, LRF:s ordförande i Östergötland.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se
Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista