LINKÖPING

Provresultat övervakas i Linköping

De nya nationella proven som införs för årskurs tre i grundskolan nästa år, ske ge kommunerna nya möjligheter att följa barnens prestationer tidigt och se om något verkar fel på en enskild skola. I Linköping har man redan startat med att lagra barnens prestationer.

Barn- och ungdomschefen Lars Rejdnell i Linköping anser att det här blir bra.
– Det kan användas för att följa eleverna under tid, om man önskar. Vi kommer att nyttja det för att se större tendenser.

Jämför med förväntningar
Det här är inte Storebror ser dig, försäkrar Lars Rejdnell. Det som tjänstemännen på utbildningskontoret kommer att göra är att jämföra skolornas resultat med de resultat som förväntas om man tittar på de bakomliggande sociala och ekonomiska faktorerna i hushållen ute i områdena i Linköping. Och de förväntade resultaten har Statistiska centralbyrån, SCB, räknat ut.

Tjuvstart i Linköping
I Linköping har man redan startat med lagringen av barns prestationer från år tre. Det beror på att 1 400 elever, en hel årskurs, varit med om att testa fram de nya nationella proven i trean som hålls första gången nästa år. Och själva proven har blivit bra, tycker lärare Anna Korpe, som arbetar med barn i lågstadieåldern.
– De är breda och de får med allt som målen innehåller.

Alla ska vara med
På utbildningskontoret hoppas man nu kunna få en bättre skola på sikt genom att kunna studera barnens prestationer redan från trean. Tidigare låg de första nationella proven i femman.
– Nämnden har beslutat att det här ska införas på samtliga skolor i Linköpings kommun. Det är även ett erbjudande till alla friskolor.

Ser du inga risker med det här?
Nej. Det finns fördelar med att tidigare få kvitton på hur vi lyckas med vår utbildning.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".